TV9 Malaysia Online

TV9 Malaysia Online. Ada lebih dari 20 channel yang boleh dinikmati oleh rakyat Malaysia, seperti : TV1, TV2, TV3, TV9, Astro, NTV7, Astro Awani, 8TV, Bernama News Channel, TV Selangor, 1 News TV Malaysia, RTM Malaysia, Mara TV, dan lain – lain. Untuk sekarang ini, bahasan daripada artikel ini adalah berkenaan pasal TV Malaysia. Malaysia mempunyai banyak channel TV dan program- program  TV yang sangat baik, menghibur dan untuk newsnya pun amat terpercaya. Program – program TV  itu pun selalu mendapatkan interest daripada viewernya.

TV 9 Malaysia adalah free televisyen network yang diluncurkan pada 22 April 2006. Previously, TV 9 Malaysia bernama channel 9 yang pertama kali diluncurkan pada 9 September 2003. Namun, dibubarkan pada 1 February 2005 kerana masaalah financial. TV 9 Malaysia dimiliki oleh Media Prima Berhad, yang headquarternya adalah dekat Sri Pentas, Bandar Utama, Petaling Jaya, Selangor, Malaysia.

tv9

Picture format untuk TV 9 Malaysia adalah 1080i HDTV dengan slogan ‘TV 9 di hatiku’. Bahasa yang digunakan adalah Bahasa Melayu, Bahasa Indonesia dan English. Untuk logo daripada TV 9 Malaysia iaitu: Number 9 dengan alphabet dengan T dan V diatas number 9. Sister channel TV 9 Malaysia adalah TV 3, NTV 7, dan 8 TV. Website TV 9 Malaysia adalah tv9.com.my dan channel 119 on Astro and NJOI, sedangkan channel 109 on UNIFI TV.

Channel TV 9 Malaysia boleh kita tengok melalui internet dan cable TV. Program program itu adalah seperti news, videos, songs, sports, shopping, dan lain-lain. Channel TV 9 Malaysia boleh dinikmati menggunakan PC or notebook anytime and anywhere. TV 9 Malaysia adalah broadcasting TV Malaysia which is supplying news and entertainment. Menonton program dekat TV maupun dekat PC or computer mempunyai quality yang sama bagusnya.

Channel TV 9 Malaysia boleh ditengok mulai pukul 6 a.m sehingga pukul 1 a.m the next day except during Ramadan. Usually, viewer will like TV channel program that has many variety shows or news that viewer can enjoy. Young teenager prefer variety show and entertainment, while old people like a program such as news that may provide them with actual highlighted news. TV 9 Malaysia is one choice that viewer may choose among many other channel.

Info yang boleh didapat dari channel TV 9 Malaysia pun adalah berdasarkan daripada trusted sources. Review dan rating daripada customer pun bersaing dengan channel tv yang lain. Kalau nak tengok channel apa – apa berkenaan Malaysia punya channel also very easy. Selagi kita sudah gunakan internet service yang ok maka kita sudah boleh browse apa – apa channel perkhidmatan TV yang lain. Untuk tengok channel TV 9 Malaysia, tak hanya boleh melalui TV, namun juga menggunakan handphone pun lagi senang, kerana handphone boleh dibawa everywhere and everytime.